DIABETUL - diagnostic, cauze, prevenire - Dr. Farm. Anca BOLDEA


Ce este diabetul?

Diabetul zaharat este o boala cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină (sau nu produce deloc), sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie. 
Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie care permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sangvină in celulele corpului pentru a produce energie. 
În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați in glucoză. Insulina ajută glucoza să intre in celule.

Clasificarea diabetului

Diabetul de tip 1 - (cunoscut anterior ca insulino-dependent)

    • Se caracterizează prin deficit absolut de insulină și necesită administrare zilnică de insulină. 
    • Acesta poate apărea la orice vârstă, și NU poate fi prevenit deoarece este cauzat de un process autoimun (sistemul imunitar atacă celulele beta-pancreatice, care produc necesarul de insulină
    Diabetul de tip 2 - (cunoscut anterior ca ca non-insulinodependent)

      • Este întâlnit în cel puțin 90% dintre cazurile de diabet. 
      • Acesta poate fi prevenit sau întârziat. 
      • Diagnosticul acestuia poate fi pus la orice vârstă. Frecvent, se asociază cu obezitatea, care în sine poate duce la insulino – rezistență și niveluri crescute de glucoză în sânge.

      Simptomele diabetului de tip 1

        • Senzație anormală de sete și gură uscată
        • Pierdere bruscă în greutate
        • Urinare frecventă
        • Lipsă energie, senzație de oboseală
        • Vedere încețoșată
        • Senzație continuă de foame


          Simptomele diabetului de tip 2

          • Sete excesivă și gură uscată
          • Infecții fungice tegumentarerecurente
          • Urinare frecventă și ambundentă
          • Vindecarea lentă a leziunilor
          • Lipsa de energie, oboseală extremă
          • Vedere încețoșată
          • Furnicături, amorțeli la mâini șipicioare
          • Polifagie cu scădere în greutate


          Ce sunt bolile metabolice?

          Bolile metabolice sunt afecțiuni medicale care afectează proceselechimice din organism, cunoscute sub numele de metabolism.
          Metabolismul este ansamblul de procese prin care organismul convertește alimentele consumate în energie și substanțe necesare pentru creștere, reparare și funcționare normală. 
          Aceste procese includ digestia alimentelor, absorbția substanțelor nutritive, transportul acestora în celule, precum și eliminarea produselor reziduale.



          Care sunt bolile metabolice?

          Există multe tipuri de boli metabolice, printre cele mai comune se numără:

          Diabetul zaharat: O boală în care nivelul de glucoză (zahăr) din sânge este crescut din cauza lipsei sau a rezistenței la insulină, o substanță care ajută la absorbția glucozei în celule.

          Boala metabolică a oaselor: Afecțiuni precum osteoporoza, caracterizată prin scăderea densității osoase și creșterea riscului de fracturi.

          Boala metabolică a grăsimilor: Include tulburări ale metabolismului grăsimilor, cum ar fi hiperlipidemia (niveluri crescute de grăsimi în sânge), care poate duce la ateroscleroză și boli cardiovasculare.

          Boala metabolică a proteinelor: Aceasta implică deficiențe enzimatice sau alte probleme care afectează metabolismul proteinelor. Un exemplu este fenilcetonuria (PKU), o tulburare genetică care afectează capacitatea organismului de a procesa aminoacidul fenilalanină.

          Boala metabolică a purinelor: Guta este un exemplu de boală metabolică a purinelor, care apare atunci când nivelul crescut de acid uric duce la depunerea cristalelor în articulații, cauzând inflamație și durere.


          Cum putem preveni diabetul?

          1. Scăderea în greutate și menținerea unei greutăți corporale normale.
          2. Nutriție adecvată – implică mese reduse din punct de vedere caloric, eliminarea sau limitarea zahărului îi glucidelor rafinate din dieta zilnică în favoarea alimentelor bogate în fibre. Se recomandă și optimizarea nivelurilor unor vitamine, precum Vitamina D, dar și consumul de pește gras și ulei de ficat de cod este indicat pentru consum.
          3. Hidratarea – se recomandă înlocuirea băuturilor carbogazoase cu apa. Totodată, consumul de ceai și cafea influențează prevenția diabetului, mai precis consumul zilnic, moderat, fără exces de zahăr / îndulcitori.
          4. Renunțarea le obiceiul de a fuma; Fumatul crește riscul de apariție a diabetului de tip 2 în medie cu 44%, respectiv 61% la persoanele care fumează peste 20 de țigări zilnic.
          5. Combaterea sedentarismului: Conform studiilor, doar 21% dintre adulți reușesc să îndeplinească recomandările în ceea ce privește activitatea fizică zilnică. Chiar și 150 de minute pe săptămână de mers în ritm alert, prezintă efecte benefice. 
          6. Limitarea consumului de alcool
          7. Menținerea unei presiuni arteriale sănătoase
          8. Managementul stresului: stresul cronic poate afecta nivelurile de zahăr în sânge, iar mediația și exercițiile de respirație pot fi benefice.


          Nutriția sănătoasă presupune:

          Consumul de produse lactate, și bogată în proteine vegetale și animale.
          Consumul de alimente conforme sezonului și locației în care ne aflăm.

          Primăvara, cel mai activ funcționează ficatul și vezica biliară, gustul caracteristic: acru. Exemple de alimente: verdeață, varză, semințe, ciulin, nuci, morcovi, pește, țelină, sfeclă, curcan, ficat.
          Vara este perioada inimii și a intestinului subțire, gustul dominant este amar: miel, pui, hrean, muștar, ceapă, ridiche, castraveți, varză, roșii,sfeclă, dovlecei, cartofi, fructe de pădure.
          Toamna, lucrați activ plămânii și colonul; Este recomandat să consumăm fructe, carnede vită, orez, carne de pasăre.
          Iarna este sezonul mugurilor duri, gustul iernii: sărat. Aici avem o alimentație bogată în grăsimi, cum ar fi: carnea, leguminoase, sosul de soia, cartofi.

          CARE SUNT VALORILE NORMALE ALE GLICEMIEI?

          Pentru o persoană sănătoasă, valoarea glicemiei trebuie să fie sub 100 mg/dl, măsurată dimineața, pe nemâncate.  Orice valoare peste 100, merită atenția subiectului, chiar dacă e și 101-102 mg/dl. 
          Instrumentul folosit pentru a măsura glicemia se numește glucometru, iar testul trebuie făcut după minim 8 ore de repaus alimentar. 

          Cum putem suține tratamentul de bază?

          DETOXIFIERE UZ INTERN

            Printre opțiunile disponibile, enumerăm următoarele:
            În vederea susținerii tratamentului de bază, putem folosi suplimente alimentare, din gama pentru detoxifiere, sau diverse medicamente în susținerea tratamentului alopat.






            MIRACOL SPIRULINĂ ȘI CHLORELLA

              1. Protejează și regenerează celula hepatică
              2. Elimină substanțele hepatotoxice
              3. Normalizează valorile transaminazelor serice
              4. Îmbunătățește digestia
              5. Normalizează microflora intestinală, tensiunea arterială
              6. Optimizează nivelul colesterolului din sânge
              7. Întărește sistemul imunitar
              8. Crește eficiența vaccinurilor și a tratamentelor în infecțiile virale și bacteriene
              9. Curăță, hidratează și oxigenează sângele

              CUMPARA ACUM 


              SLABO DAY

              1. Favorizează stimularea metabolismului și arderea grăsimilor
              2. Ajută la pierderea în greutate prin activarea lipoproteinelor
              3. Oferă suport pentru sănătatea cardiovasculară;
              4. Crește AMPc și relaxează vasele de sânge
              5. Susține funcționarea celulară sănătoasă
              6. Susține diviziunea celulelor pielii și producția hormonilor tiroidieni

              CUMPARA ACUM 


              SLABO NIGHT

                1. Ajută la transportul acizilor grași în mitocondrii, unde aceștia sunt consumați și rezultă energie  pentru următoarea zi
                2. Combate stresul și previne tulburările de somn
                3. Controlează stările de anxietate
                4. Contribuie la eliminarea substanțelor toxice, facilitând folosirea corespunzătoare a grăsimilor și a colesterolului de către organism.

                CUMPARA ACUM 


                  1. Extract EGCG = catehină cu puternic efect antioxidant (> 100x mai  eficient Vitamina C, > 25x mai eficient decât vitamina E)
                  2. Ajută la pierderea în greutate: grăbește metabolizarea grăsimilor și absorbția lor
                  3. Scade nivelul colesterolului: blochează producția de colesterol, scade nivelul de LDL
                  4. Stimulează sistemul imunitar/luptă împotriva infecțiilor: crește activitatea limfocitelor (B și T) și atacă membrana virusului
                  5. Reduce tensiunea arterială: reprimă angiotensina II
                  6. Reduce nivelul zahărului în sânge.


                  CUMPARA ACUM